Главная > Новости украинского законодательства > МИХАЙЛО ПАСІЧНИК ПЕРЕБУВАВ У ПОЛТАВІ ТА ХАРКОВІ

МИХАЙЛО ПАСІЧНИК ПЕРЕБУВАВ У ПОЛТАВІ ТА ХАРКОВІ

11-12 вересня 2014 Голова Державної служби України з лікарських засобів Михайло Пасічник здійснив робочу поїздку до Полтави та Харкова. Протягом двох днів Голова Держлікслужбипровів низку робочих нарад,  конструктивних зустрічей з операторами ринку, побував на фармацевтичних підприємствах, в аптеках, у вищих навчальних закладах цих міст. Попередньо, в якості ГоловиДержлікслужби, М.Ф.Пасічник відвідував ці регіони близько 10 років тому.

На початку свого візиту Михайло Пасічник провів нараду з фармацевтичною громадськістю Полтавщини, у якій також взяли участь перший заступник Полтавської облдержадміністрації Олег Пругло, директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак, начальник державної служби з лікарських засобів у Полтавській області Наталія Андрієнко, ректор вищого державного навчального закладу України «Українська медична стоматологічна академія» В’ячеслав Ждан, представники фармацевтичної галузі приватного та комунального сектору області.

Голова Держлікслужби розповів про найголовніші завдання, що сьогодні стоять перед Держлікслужбою. Зокрема, вдосконалення законодавчої бази, що регулює господарську діяльність у сфері виробництва, оптової та роздрібної торгівлі лікарських засобів та її інтеграцію із законодавчими нормами ЄС, обговорив з присутніми актуальні проблеми української фармації. Так оператори ринку наголошували на необхідності запровадження достатнього перехідного періоду для введення в дію нових нормативних актів, що суттєво змінюють регуляторне поле в фармсфері, а також загострили увагу на проблемі забезпечення аптек невеликих міст кваліфікованими кадрами. М.Пасічник зазначив, що нині відомство робить усе можливе аби максимально удосконалити та зробити комфортною роботу для операторів ринку. Зокрема, однією з робочих груп з питань оптової та роздрібної торгівлі при Держлікслужбі, вже розроблено проект наказу МОЗ «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України», де, з поміж іншого, запропоновано переглянути кваліфікаційні вимоги до фахівців аптечних закладів, встановлені Ліцензійними умовами і зробити лояльнішими вимоги до кваліфікації персоналу аптек в селищах міського типу, прирівнявши їх з вимогами, що актуальні для сільських аптек. А цей крок сприятиме розвитку аптечної мережі в невеликих містечках.

Після зустрічі з фармацевтичною громадськістю Полтавщини Михайло Пасічник відвідав аптеки та центральний склад комунального підприємства «Полтавафарм», що об’єднує понад 200 аптечних установ, які активно беруть участь у реалізації державних соціальних програм. Голова Держлікслужбивідзначив: «Нині важливою функцією аптеки як закладу охорони здоров’я — є надання долікарської допомоги. Тому, аптечні працівники повинні оволодіти необхідними мінімальними навичками для надання такої допомоги, що особливо актуально у часи військових дій».

Також Михайло Пасічник провів нараду зі співробітниками територіальної служби з лікарських засобів та відвідав Полтавський юридичний інститут «Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого», де разом з директором інституту Наталією Гуторовою та завідувачем кафедрою цивільного, господарського та екологічного права Віталієм Пашковим обговорили питання, пов’язані з розвитком медичного права в Україні. Адже на сьогодні цей виш є одним із провідних навчальних закладів, що готує висококваліфікованих фахівців з медичного та фармацевтичного права.

Візит на Харківщину розпочався з відвідин компанії «ЕЙМ», що виробляє лікарські засоби з рослинної сировини за повним циклом – від збору сировини до випуску готової продукції. Михайло Пасічник ознайомився з діяльністю підприємства, що оснащене сучасним обладнанням й побудоване згідно міжнародних вимог, де якість продукції контролюється на кожному етапі виробництва. Голова Держлікслужби відзначив, що з часу його попереднього візиту, відбулося докорінне переформатування виробництва і нині такий шлях з переобладнання виробничих потужностей мають взяти на озброєння всі виробники ліків. Це збільшує їхні конкурентні можливості, дозволяє захистити інтереси пацієнтів та збільшує доступ споживачів до сучасних препаратів.

Потому Голова Держлікслужби відвідав ДП «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів», де в.о. директора Фармакопейного центру Олександр Гризодуб ознайомив Михайла Пасічника з роботою лабораторії фармакопейного аналізу та 2-м виданням Державної фармакопеї України. У новому виданні актуалізовано близько 800 статей та монографій Державної Фармакопеї 1-го видання.

Також М.Пасічник відвідав аптечні мережі Харкова, зокрема, з виготовлення лікарських засобів, де обговорив з керівниками проблемні питання аптечного виготовлення та зазначив: «Традиції аптечної справи з виготовлення ліків за індивідуальними прописами лікарів є цінними для вітчизняної фармації і це обов’язково необхідно розвивати і удосконалювати. Це є однією із складових закону: аптека – заклад охорони здоров’я, в якому не лише продаються, а й виготовляються необхідні ліки. Це є вивірений шлях із забезпечення пацієнтів доступними та якісними ліками».

Окрім того, Михайло Пасічник побував у Національному фармацевтичному університеті (НФаУ) на урочистій конференції, присвяченій Дню фармацевтичного працівника. На її відкритті ректор вишу Валентин Черних зазначив, що нині університет докладає максимум зусиль, щоб вивчити спеціалістів найвищого ґатунку аби забезпечити українські підприємства висококваліфікованими фахівцями і те що нині суспільство високо цінує роль фармацевтів – заслуга багатьох діячів. Потому Голова Держлікслужби у своєму виступі торкнувся багатьох актуальних для фармацевтичної спільноти питань, як-то перспективи розвитку такого напрямку, як саморегулювання у фармації, висвітлив основні напрямки діяльності відомства, зокрема, і у законотворчій діяльності. Він повідомив, що нині активно розробляються нормативно-правові акти для гармонізації вітчизняного законодавства в сфері обігу лікарських засобів і медичних виробів з нормативною базою ЄС і більшість з цих документів вже подано на обговорення громадськості. Відмітив і позитивні законодавчі зрушення, що сталися на фармацевтичному ринку за останній час. Так, на початку вересня уряд затвердив постанову, якою зменшив ставку ПДВ на низку медичних засобів до 7%. Окрім того, нещодавно прийнята оновлена редакція  «Лікарські засоби. Належна виробнича практика. СТ-Н МОЗУ 42-4.0: 2014» і «Лікарські засоби. Належна практика дистрибуції. СТ-Н МОЗУ 42-5.0: 2014». Наприкінці заходу наукова рада НФаУ відзначила вклад М. Пасічника у розвиток вітчизняної фармації і присвоїла йому звання почесного доктора НФаУ.

Також Михайло Пасічник взяв участь у відкритті нових виробничих дільниць фармацевтичної компанії «Здоров’я». Зустрівся з колективом Держлікслужбиу Харківській області та обговорив з колегами нагальні питання діяльності регуляторного органу у регіоні.

Підсумовуючи результати робочої поїздки на Полтавщину та Харківщину Михайло Пасічник зазначив: «востаннє, в якості голови Держлікслужби, я відвідував ці регіони близько 10 років тому і за цей період відбулися разючі зміни у розвитку фармації. Приємно, що попри соціально-економічні труднощі, фармацевтичні підприємства продовжують розвиватися, модернізують виробничі дільниці, розширюють асортимент, роблять ставку на забезпечення населення сучасними якісними препаратами. Значно розширилася та стала якісно новою аптечна мережа, покращилося обслуговування, рівень підготовки фахівців. Також розвивається наукова та освітня база, зростає якість підготовки фармацевтичних кадрів. Все це викликає почуття гордості і впевненості в завтрашньому дні, є запорукою подальшого розвитку та якісного переходу до європейських стандартів діяльності галузі».

  1. Комментариев нет.
  1. No trackbacks yet.

Оставьте комментарий